Η ιστορία του Billy Caldwell και της οικογένειάς του τράβηξε τη διεθνή προσοχή μετά την κράτηση της μητέρας του και την κατάσχεση του ελαίου ιατρικής κάνναβης, στο αεροδρόμιο Heathrow το 2018. Ο έφηβος Billy έχει σοβαρή επιληψία που καθιστά αδύνατες τις καθημερινές δραστηριότητές του, χωρίς έλαιο κάνναβης.

Για τον Μπίλι, η ζωή είναι κάτι παραπάνω από προβληματική. Δεν μπορεί να προβλέψει πότε και πού θα έχει κρίση. Οι κρίσεις του μπορεί να κυμαίνονται από Petite Mal (ήπιες) έως Grand Mal (σοβαρές και ίσως απειλητικές για τη ζωή του) και φτάνουν κατά μέσο όρο τις 100 την ημέρα, σύμφωνα με επιβεβαίωση του γιατρού του. Μετά από μια μέτρια έως σοβαρή κρίση, ο Billy βιώνει μυϊκό πόνο, κόπωση και μερικές φορές ναυτία. 

 Δεδομένου ότι η ιατρική κάνναβη δεν είναι διαθέσιμη στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οικογένεια ταξίδευε στον Καναδά προκειμένου να εξασφαλίσει μικρές ποσότητες για προσωπική χρήση του παιδιού.

Παγκόσμια ειδησεογραφικά μέσα κάλυψαν το γεγονός. Ενώ η οικογένεια Caldwell διευκρίνιζε ότι ο Billy είχε σοβαρή επιληψία και χρησιμοποιούσε κάνναβη θεραπευτικά, το παιδί έπαθε κρίση στο αεροδρόμιο. Η κρίση ήταν τόσο άσχημη που ο Billy Caldwell  μεταφέρθηκε εσπευσμένα από το αεροδρόμιο στο νοσοκομείο. Ήταν μια απειλητική κατάσταση για τη ζωή του (κρίση Grand Mal), που θα μπορούσε όμως να αντιμετωπιστεί άμεσα με ιατρική κάνναβη.

Στο νοσοκομείο του χορηγήθηκε THC. Η κρίση αντιμετωπίστηκε με επιτυχία και ο Billy πήρε εξιτήριο με μια προσωρινή συνταγή 20 ημερών για το THC-A, ένα έλαιο κάνναβης χαμηλής THC με υψηλή αναλογία CBD. Η συνταγή του όμως εκδόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Για τα άτομα με επιληψία, η CBD βοηθά επίσης στη μείωση της συσσώρευσης γαλακτικού οξέος στις αρθρώσεις και τους μύες που επηρεάζονται από τη φλεγμονή πριν και μετά από μια κρίση.

Ο Billy Caldwell κατάφερε να αποκτήσει άδεια χρήσης ιατρικής κάνναβης εφ’ όρου ζωής για την επιληψία και η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) ανέλαβε τη 

Η οικογένεια Caldwell άνοιξε το δρόμο και δημιούργησε νέες ελπίδες σε πολλές οικογένειες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν ζητήσει από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) να έχουν πρόσβαση σε ιατρική κάνναβη για τους ασθενείς τους. 

Ο Μπίλι και η εμπειρία του μπορεί να είναι ένα γεγονός που θα μπορούσε να κάνει τους νομοθετικούς τροχούς να κινηθούν γρηγορότερα όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Επιμέλεια κειμένου

Φ. Κατσαβουνίδου

Το κείμενο δεν προορίζεται να αντικαταστήσει ιατρικές συμβουλές, διαγνώσεις ή θεραπείες. Πάντα να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού σας για οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε σχετικά με μια ιατρική πάθηση.

https://www.marijuanadoctors.com/blog/child-with-epilepsy-receives-lifetime-mmj-license/

https://epilepsysociety.org.uk/about-epilepsy/treatment/cannabis-oil-epilepsy