Ο πόνος είναι μια σύνθετη σειρά αλληλεπιδράσεων που επηρεάζει τόσο το μυαλό όσο και το σώμα. Οι ισχυρισμοί των ασθενών για πόνο που δεν μπορούσαν να «αποδειχθούν» συχνά αντιμετωπίζονταν ως άσχετοι ή εξωπραγματικοί. Αυτό τελικά ήταν η αφορμή που οδήγησε τους ερευνητές σε θεραπείες ανακούφισης πόνου με φυσικές μεθόδους ή με προϊόντα φυτικής προέλευσης, που περιλαμβάνουν το φυτό κάνναβη sativa και τις επιδράσεις της κάνναβης στο κέντρο πόνου του εγκεφάλου.

Η κάνναβη Sativa είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τις ανακουφιστικές του ιδιότητες. Σήμερα, πολλοί ασθενείς τη χρησιμοποιούν θεραπευτικά για να ανακουφίσουν τον πόνο τους, να διαχειριστούν τα συμπτώματά του και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Η θεραπευτική κάνναβη, είναι πλούσια σε κανναβινοειδή και αποτελεί μια δημοφιλή θεραπεία κατά του πόνου. Κλινική μελέτη δείχνει ότι πάνω από το 80% των ασθενών που έκαναν αγωγή με οπιοειδή παυσίπονα έκαναν στροφή προς τη θεραπευτική κάνναβη τόσο για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ισχυρά παυσίπονα αλλά και γιατί η κάνναβη αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική από τις εναλλακτικές θεραπείες.

Εκτός από τα κανναβινοειδή, το φυτό της κάνναβης είναι γεμάτο τερπένια που είναι επίσης αποτελεσματικά στη διαχείριση του πόνου. Ο πόνος είναι κάτι περισσότερο από μια σωματική αντίδραση. Είναι μια πολύπλοκη αντίδραση του εγκεφάλου και του σώματος που επηρεάζεται από τη διάθεση, τα ψυχολογικά ερεθίσματα και πολλά άλλα. Τα τερπένια ρυθμίζουν τη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών του πόνου για να ανακουφίσουν παράλληλα το στρες, την κατάθλιψη και το άγχος. Τα τερπένια κάνναβης και τα κανναβινοειδή σε συνδυασμό μπορούν να μειώσουν την ένταση και την αντίληψη του πόνου.

Υπάρχουν διάφορα σκευάσματα κάνναβης για ανακούφιση από τον πόνο. Ανάλογα με τη μορφή τους εξαρτάται η ισχύς και η διάρκεια των θεραπευτικών αποτελεσμάτων.

Το κείμενο δεν προορίζεται να αντικαταστήσει ιατρικές συμβουλές, διαγνώσεις ή θεραπείες. Πάντα να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού σας για οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε σχετικά με μια ιατρική πάθηση.

https://www.marijuanadoctors.com/blog/the-effects-of-cannabis-on-the-brains-pain-center/

Επιμέλεια κειμένου

Φ. Κατσαβουνίδου

Απόφοιτος Κτηνιατρικής Α.Π.Θ.