Η καθημερινότητα ενός ατόμου με επιληψία ορισμένες φορές είναι εξουθενωτική.  Οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να συμβούν οποτεδήποτε ή οπουδήποτε (χωρίς προειδοποίηση) και ιδιαίτερα στα παιδιά, μπορεί να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα υγείας και ανάπτυξης, εάν τα συμπτώματα δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Μια συναρπαστική νέα μελέτη δείχνει ότι τα κανναβινοειδή που προέρχονται από ολόκληρο άνθος μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά. Και θα μπορούσε να έχει κάποια σχέση με τον τρόπο με τον οποίο οι υποδοχείς CB1 και CB2 στο σώμα αντιδρούν στην κανναβιδιόλη (CBD) όταν συνδυάζονται με την THC.

 Η μελέτη είχε τίτλο « Ιατρική κάνναβη για σοβαρή επιληψία ανθεκτική στη θεραπεία σε παιδιά: μια σειρά περιπτώσεων 10 ασθενών ». Αναφέρεται σε νέες θεραπευτικές μεθόδους, με χρήση κανναβινοειδών, για την αντιμετώπιση  των επιληπτικών κρίσεων. 

Επίσης πως μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα τα κανναβινοειδή στα συμπτώματα της παιδικής επιληψίας που αντιμετωπίστηκαν σε άλλους τύπους φαρμακευτικής θεραπείας 

Πόσο αποτελεσματική είναι η κάνναβη για τη θεραπεία της επιληψίας

Τα κράτη που έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική κάνναβη κάνουν αντίστοιχες έρευνες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει ένας μεγάλος (και αυξανόμενος) αριθμός κλινικών μελετών για το θέμα, ειδικά για μέτρια έως σοβαρή επιληψία ή επιληπτικές διαταραχές. Και αυτό που βρήκαν οι επιστήμονες είναι ότι μπορεί τα κανναβινοειδή μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος του ασθενούς. 

Στην πραγματικότητα, η κάνναβη μπορεί να προσφέρει καλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα από οποιοδήποτε άλλο είδος σύνθετης φαρμακευτικής αγωγής για την επιληψία. Η μεγάλη απόδειξη βρίσκεται στον FDA. Το 2018, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το Epidiolex. Ένα πόσιμο διάλυμα που προέρχεται από κάνναβη για τη θεραπεία του συνδρόμου Lennox-Gastaut και του συνδρόμου Dravet. Το φάρμακο σχεδιάστηκε για χρήση από ασθενείς δύο ετών και άνω. 

Νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η ακατέργαστη κάνναβη είναι πιο αποτελεσματική στην επιληψία

Η χρήση κάνναβης για τη θεραπεία ακούσιων μυϊκών σπασμών και επιληπτικών κρίσεων δεν είναι κάτι καινούργιο. Ήδη από το 1800 π.Χ., στην πραγματικότητα, οι αρχαίοι Σουμέριοι και Ακκάδιοι το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία της επιληψίας. Και στη συνέχεια, τον 10ο αιώνα στην Περσία, ο χυμός των φύλλων κάνναβης χρησιμοποιήθηκε με υπογλώσσια πρόσληψη για τη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων επίσης σύμφωνα με το κείμενο του ολιστικού γιατρού Ali ibn al-Abbas al-Majusi. 

Η Charlotte Figi ήταν η πιο διάσημη περίπτωση ασθενούς παιδιού με σοβαρή επιληψία όπου η κανναβιδιόλη είχε σωτήρια επίδραση. Το κορίτσι άρχισε να αντιμετωπίζει επιληπτικές κρίσεις σε ηλικία τριών μηνών. Είχε τη σπάνια μορφή επιληψίας που ονομάζεται σύνδρομο Dravet. 

Θεραπευτικά, τα κανναβινοειδή λειτούργησαν και τα αποτελέσματα άλλαξαν τη ζωή για τη Charlotte και της οικογένειά της. Δυστυχώς, η Charlotte (η οποία ήταν εμπνεύστρια της ιστοσελίδας της Charlotte) πέθανε τον Απρίλιο του 2020 από επιπλοκές λόγω Covid-19. 

Λόγω της απαγόρευσης της ιατρικής κάνναβης, η έγκριση ενός φαρμακευτικού προϊόντος που προέρχεται από αυτήν ήταν μεγάλη υπόθεση. Είναι όμως τα σύνθετα φάρμακα που παράγονται από κάνναβη εξίσου αποτελεσματικά με τη χορήγηση ακατέργαστης κάνναβης; 

Όχι σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη στην Αγγλία. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Paediatrics Open. Και στη μελέτη συμμετείχαν δέκα (10) παιδιά με σοβαρή επιληψία. Κανένα από τα παιδιά δεν είχε ανταποκριθεί σε προηγούμενες φαρμακευτικές θεραπείες. 

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο ακατέργαστος ανθός του φυτού βοήθησε στη μείωση της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων σε μεγάλο ποσοστό, 86%. Πέρα από τη σημαντική κλινική βελτίωση του ασθενούς που  υποδηλώνει τις θεραπευτικές ιδιότητες της κανναβιδιόλης μπορεί να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται και με τετραϋδροκανναβινόλη (THC). (Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η νόμιμη περιεκτικότητα σε THC, πρέπει να είναι κάτω από 0,2%, full spectrum προϊόντα)

Μπορούν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν ιατρική κάνναβη στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα προγράμματα ιατρικής κάνναβης έχουν δημιουργήσει ένα μονοπάτι για τους ανήλικους με προβλήματα υγείας για πρόσβαση στην κάνναβη. Ένας νόμιμος γονέας ή κηδεμόνας μπορεί να εγγραφεί στο πρόγραμμα ιατρικής κάνναβης ώστε μετά από ιατρική συμβουλή  θα μπορεί νόμιμα να αγοράσει και να χορηγήσει κανναβινοειδή στο ανήλικο παιδί ως μέρος ενός θεραπευτικού σχήματος. 

Επειδή η κάνναβη μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και γνωστική ανάπτυξη στους εφήβους, συνήθως υπάρχουν κανονισμοί που ορίζουν ότι τα προϊόντα που χορηγούνται σε παιδιά θα πρέπει να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε THC

Επιμέλεια κειμένου

Φ. Κατσαβουνίδου

Αποφ. Κτηνιατρικής Α.Π.Θ.

https://bmjpaedsopen-bmj-com

Medical cannabis for severe treatment-resistant epilepsy in children: a case-series of 10 patients

https://www-marijuanadoctors-com

Medical Marijuana vs. Epidiolex for Seizures.

https://www-intechopen-com

https://www-nytimes-com

Το κείμενο δεν προορίζεται να αντικαταστήσει ιατρικές συμβουλές, διαγνώσεις ή θεραπείες. Πάντα να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού σας για οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε σχετικά με μια ιατρική πάθηση.