Οι σκόνες πρωτεΐνης τα τελευταία χρόνια είναι “τάση” και αποτελούν ένα απαραίτητο συμπλήρωμα “ρουτίνας” στη διατροφή αθλητών, body builders, ατόμων που θέλουν να χάσουν βάρος ή και να πάρουν καθαρή μυϊκή μάζα.
Η πρωτεΐνη κάνναβης, από σπόρους ποικιλίας hemp, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς, όπου οι σπόροι μεταποιούνται σε μορφή πούδρας διατηρώντας ταυτόχρονα όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Είναι ιδανική επιλογή τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες ως συμπλήρωμα πρωτεΐνης.
Η γεύση της θυμίζει αλεσμένους ξηρούς καρπούς και συχνά προστίθεται σε ροφήματα ή smoothies ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης.
Η πρωτεΐνη κάνναβης είναι υψηλής βιολογικής αξίας, πλήρης σε απαραίτητα αμινοξέα και κατάλληλη για vegetarian και vegan. Περιέχει όλα τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του και συνεπώς πρέπει να λάβει μέσω της διατροφής καθώς και μέταλλα και ιχνοστοιχεία μαζί με φυτικές ίνες.
Πλήρης πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης κατάλληλη για vegan
Έχει αποδειχθεί ότι η βιολογική αξία των αμινοξέων της πρωτεΐνης κάνναβης είναι παρόμοια με αυτή του ασπραδιού του αυγού και της σόγιας, που θεωρούνται πηγές υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών.
Μια δόση 30 γραμμαρίων πρωτεΐνης κάνναβης περιέχει περίπου 120 θερμίδες και 15 γραμμάρια πρωτεΐνης περίπου.
Συγκριτικά με σκευάσματα ζωϊκής προέλευσης πρωτεϊνης είναι μεν χαμηλότερη η περιεκτικότητα ωστόσο η πρωτεϊνη κάνναβης έχει πολύ υψηλή απορροφητικότητα και αφομοίωση από τον οργανισμό και λιγότερο επεξεργασμένη σε σχέση με τα άλλα σκευάσματα πρωτεϊνών από άλλες πηγές.
Σχετικές μελέτες: https://pubag.nal.usda.gov/catalog/1498316

Μια πρωτεΐνη ιδιαίτερα εύκολη στη χώνεψη
Ένα από τα βασικότερα στοιχεία που τη διαχωρίζει από τις ζωικές πρωτεΐνες, ειδικά του κόκκινου κρέατος είναι η ευκολία χώνεψης και το ποσοστό αφομοίωσής της από τον οργανισμό (βιοδιαθεσιμότητα).

Από τις ζωικές πρωτεΐνες οι πιο εύπεπτες είναι πρώτα αυτές του ψαριού, μετά του λευκού κρέατος (κοτόπουλο, γαλοπούλα) και κατόπιν του κόκκινου κρέατος.
Έρευνες έδειξαν πως η πρωτεΐνη κάνναβης χωνεύεται και αφομοιώνεται από τον οργανισμό σε ποσοστό από 91 εώς 98%.
Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μας μπορεί να αφομοιώσει και να χρησιμοποιήσει όλα τα αμινοξέα που περιέχονται στην πρωτεΐνη κάνναβης τόσο για βασικές λειτουργίες όπως αναδόμηση και επιδιόρθωση κατεστραμμένων ιστών όσο και για χτίσιμο νέας μυϊκής μάζας.
Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20977230
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905294/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17090145

Η πρωτεΐνη κάνναβης είναι καλή πηγή φυτικών ινών
Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία όπως καλύτερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καλύτερη υγεία και λειτουργία του πεπτικού, ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου και μειωμένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου στο έντερο.
Η πρωτεΐνη κάνναβης είναι μία από τις τροφές που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος από τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας.
Κατά μέσο όρο ένα καλό σκεύασμα πρωτεΐνης κάνναβης περιέχει γύρω στο 15% φυτικές ίνες. Μια δόση καλύπτει κοντά στο 18-28% της ΣΗΔ φυτικών ινών τόσο για άντρες όσο και γυναίκες.
Σε σχέση με άλλες φυτικές πρωτεΐνες σε σκόνη όπως η σόγια, ο αρακάς ή το ρύζι που περιέχουν 1 εώς 3% φυτικές ίνες, η πρωτεΐνη κάνναβης έχει υποστεί ελάχιστη επεξεργασία και επομένως διατηρεί το μεγαλύτερο ποσοστό φυτικών ινών.
Η πρωτεΐνη κάνναβης σε σχέση με άλλα φυτικά σκευάσματα συνδυάζει φυτικές ίνες και πρωτεΐνη δημιουργώντας εύκολα κορεσμό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18287346
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16918875
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26269366
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15797686
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27327801
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11312837
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20842168

Πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα Ω6 & Ω3 που είναι ωφέλιμα για την υγεία και την καρδιακή λειτουργία
Μετά την επεξεργασία των σπόρων κάνναβης για την παραγωγή σκευάσματος πρωτεΐνης σε σκόνη, αυτό περιέχει περίπου 10% ωφέλιμα λιπαρά οξέα.
Μια δόση 30 γραμμαρίων (1 μεζούρα) περιέχει περίπου 3 γραμμάρια ακόρεστων λιπαρών οξέων ω6 και ω3 που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την καρδιά.
Επιπλέον οι σπόροι κάνναβης περιέχουν την ιδανική αναλογία 3:1 από ω6 και ω3 λιπαρά. Η αναλογία σε λιπαρά οξέα μιας μέσης ευρωπαϊκής διατροφής είναι 15:1, ποσοστό δυσανάλογο που ενέχεται για χρόνιες παθήσεις, καρδιακά νοσήματα, τις πολυάριθμες φλεγμονές και τον καρκίνο, σε μεγάλο βαθμό.
Η κατανάλωση τροφίμων όπως οι σπόροι κάνναβης, που έχουν τη σωστή αναλογία ωμέγα 6 προς ωμέγα 3 λιπαρά, μπορούν να διορθώσουν αυτή την ανισορροπία και να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς.
Καθώς η πρωτεΐνη κάνναβης έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία σε σχέση με άλλες πρωτεΐνες, περιέχει πολύ περισσότερα ωφέλιμα λιπαρά, φυτικής προέλευσης, σε σχέση με άλλα σκευάσματα.
Η συγκεκριμένη περιεκτικότητα λιπαρών είναι ιδανική για όσους δεν καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν πολλά ωμέγα 3, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά και θέλουν μια λύση με λίγες θερμίδες.
Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28804797
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24139973
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157513000094
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25426777
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20409317

Η πρωτεΐνη κάνναβης είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία
Οι σπόροι κάνναβης είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο φώσφορος, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, σίδηρος, μαγγάνιο, ψευδάργυρος και χαλκός.
Μια καλής ποιότητα πρωτεΐνη από σπόρους κάνναβης περιέχει εώς και το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης από μαγνήσιο και 52% από σίδηρο, ανά δοσολογία.
Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό μας από χρόνιες ασθένειες όπως καρδιοπάθειες, χρόνια φλεγμονή και διαβήτης τύπου 2. Η καθημερινή κατανάλωση τροφών που περιέχουν αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία και λειτουργεί προστατευτικά.
Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26585089
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25869516
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5059829/

Έχει ιδιαίτερα φυσική «γήινη» γεύση
Η πρωτεΐνη κάνναβης έχει γεύση φυσική που θυμίζει φρέσκους αλεσμένους ξηρούς καρπούς. Όσοι είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους γεύσεις θα τους αρέσει πολύ. Μπορεί να καταναλωθεί με πάρα πολλούς τρόπους.
Εμείς προτείνουμε :
 Ως ρόφημα μέσα σε smoothies
 Ως ρόφημα μέσα σε αριάνι ή κεφίρ
 Επάνω σε σαλάτες
 Μπορεί να γίνει dressing με ελαιόλαδο, λεμόνι και αρωματικά βότανα
 Μέσα σε σούπες
 Σαν topping επάνω από μακαρόνια ή ριζότο
 Σε γιαούρτι με λίγο λεμόνι ή δυόσμο.