Το HHC (Εξαϋδροκανναβινόλη) είναι ένα κανναβινοειδές που υπάρχει φυσικά στην βιομηχανική κάνναβη Sativa L., σε πολύ μικρές ποσότητες.

Είναι ένα ακόμη κανναβινοειδές, που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ερευνητών, των καταναλωτών αλλά και όλων εκείνων που ασχολούνται με τις φαρμακευτικές ιδιότητες της κάνναβης. Παρατηρούμε ότι κερδίζει με πολύ γρήγορο ρυθμό την δημοφιλία του στον χώρο της ευεξίας, ενώ αποτελεί πρώτη επιλογή για όσα άτομα θέλουν παρόμοιες ιδιότητες με το THC αλλά με πιο ήπια επίδραση.

 Το HHC εξακολουθεί να είναι ένα πολύ νέο προϊόν στην αγορά που προκαλεί πολλά ερωτηματικά σχετικά με την προέλευση, τα αποτελέσματα και τη νομιμότητά του.

Το HHC αν και στην ελληνική αγορά έφτασε πολύ πρόσφατα, ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1940 από τον Αμερικανό χημικό Roger Adams. Το κανναβινοειδές HHC που υπάρχει φυσικά στην βιομηχανική κάνναβη Sativa L και βρίσκεται στη γύρη του ανθού καθώς και στους σπόρους του φυτού σε περιορισμένη ποσότητα, σήμερα είναι διαθέσιμο στην αγορά νόμιμα. 

Η ποσότητα φυσικής παραγωγής HHC όμως δεν επαρκεί, οπότε οι παραγωγοί, με τη διαδικασία της υδρογόνωσης, που γίνεται με την  μίξη μορίων υδρογόνου στο κανναβινοειδες Δ-9THC, παράγουν HHC. Η διαδικασία  της υδρογόνωσης είναι αρκετά δημοφιλής αφού με βάση αυτήν παράγεται η γνωστή σε όλους μαργαρίνη, στην οποία φυτικά υγρά έλαια ενώνονται με μόρια υδρογόνου. 

Από τα αποτελέσματα που υπάρχουν διαθέσιμα μέχρι τώρα αναδεικνύεται η  αναλγητική δράση της εξαϋδροκανναβινόλης HHC σε ό, τι αφορά την αίσθηση του πόνου και τις διαταραχές του ύπνου. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν και την αντικαρκινική δράση της συγκεκριμένης χημικής ένωσης. Πολλά άτομα αναφέρουν ότι το HHC είναι πιο αποτελεσματικό στον πόνο σε σχέση με το THC. 

Το HHC φαίνεται να λειτουργεί όπως το THC, αλλά σε πιο ήπιο βαθμό ψυχοδραστικότητας. Αυτό σημαίνει ότι το HHC μπορεί να προκαλέσει ευφορία, χαλάρωση και να μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο, μεταξύ άλλων επιδράσεων ανάλογα με την ποσότητα που χορηγείται. 

Το HHC είναι η λύση μετά από μια κουραστική μέρα, καθώς προσφέρει γρήγορη ανακούφιση από το άγχος και την κόπωση, ενώ έχει πιο ήπια επίδραση από το THC. 

Τα οφέλη του HHC διαφέρουν από το THC ως προς τη διάρκεια αφού η επίδραση δεν κρατάει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν ότι προσφέρει άμεση χαλάρωση.

Όλα τα προϊόντα HHC μπορεί να προσφέρουν τα οφέλη του , απλώς το καθένα έχει διαφορετικό χρόνο επίδρασης, όπως συμβαίνει με όλα τα προϊόντα βιομηχανικής ή φαρμακευτικής κάνναβης. Το πιο άμεσο αποτέλεσμα, μόλις σε λίγα λεπτά, επιτυγχάνεται με τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και ανθών κάνναβης. Ακολουθεί το έλαιο που η επίδραση ξεκινάει σε 15-30 λεπτά και τέλος τα βρώσιμα HHC gummies που έχουν επίδραση σε 30 λεπτά με 2 ώρες.

Η κάνναβη, τα κανναβινοειδή και οι χημικές τους ενώσεις έχουν εντυπωσιάσει την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια, τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν ανάλογα προϊόντα για ιατρική ή για ψυχαγωγική χρήση, ενώ παράλληλα έχει αναπτυχθεί ένα πολλά υποσχόμενο εμπόριο.

Καλούμε τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιλεκτικοί με την αγορά αυτών των προϊόντων και να επιλέγουν προϊόντα HHC με γνώμονα την ποιότητα και όχι το χαμηλό κόστος. Είναι σημαντικό τα προϊόντα HHC να είναι πιστοποιημένα, να προέρχονται από γνωστές εταιρείες με διαθέσιμες αναλύσεις και φυσικά αναλύσεις από εξωτερικά πιστοποιημένα εργαστήρια για την απουσία βαρέων μετάλλων.

Προσοχή λοιπόν στην αγορά.  Μην εμπιστεύεστε προϊόντα από άγνωστες εταιρείες, χωρίς ιστορικό ή παρουσία στο χώρο της κάνναβης, no name προϊόντα (ειδικά τα cartridges) από τρίτες χώρες και φυσικά προϊόντα της μαύρης αγοράς.

Σαφώς και χρειάζονται περισσότερες μελέτες σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες αλλά και τις παρενέργειες του HHC. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για άλλη μια ασφαλή χημική ένωση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλόγιστα

Μπορεί ένα βότανο, όπως η κάνναβη, να μην είναι πανάκεια αλλά μέχρι τώρα έχει να αναδείξει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς έχει λειτουργήσει θεραπευτικά σε πολλαπλές εφαρμογές της, χαρίζοντας ελπίδα σε πολλούς συνανθρώπους μας.

HHC Απαγόρευση  –  Ισχύει Απαγόρευση της HHC στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2024

Όλα τα προϊόντα που περιέχουν την ουσία HHC (εξαϋδροκανναβινόλη) αλλάζουν κατηγορία και εντάσσονται στις ναρκωτικές ουσίες.

«Αποφασίζουμε την υπαγωγή της ουσίας εξαϋδροκανναβινόλη (HHC) και των παραγώγων της στον Πίνακα Β’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.3459/2006 «Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά (Κ. Ν. Ν.)», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον ν.4139/13 «Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις».

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». 

https://dailycbd.com/en/hhc/

https://www.cannabisbusinesstimes.com/news/what-is-hexahydrocannabinol-hhc-hemp-derived-cannabinoid-thc/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/839438/

Το κείμενο δεν προορίζεται να αντικαταστήσει ιατρικές συμβουλές, διαγνώσεις ή θεραπείες. Πάντα να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού σας για οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε σχετικά με μια ιατρική πάθηση.